Bosbrasserie in de Sluis - Bezoekerscentrum NP de Maasduinen

icon-facebook icon linkedin icon-google-plus

Bezoekersinformatie

Knoflookpad

Sinds mei 2012 ligt in het sluizencomplex in Well, tussen het Reindersmeer en het Leukermeer een prachtig, milieuvriendelijk gebouw: Bezoekerscentrum De Maasduinen en Bosbrasserie In de Sluis. Hier kunt u op het terras heerlijk bijkomen van een wandeling, met een schitterend uitzicht over het Reindersmeer, terwijl de kinderen lekker ravotten in het speelbos. In het Pomphuis aan de ander kant van de weg worden regelmatig kinderactiviteiten georganiseerd en als u durft, kunt u zelf ervaren hoe het vroeger was om als boot in de sluisbak te liggen door via trappen af te dalen in de diepe sluisbak.

Kom even bij van een lange dag en maak een rustige wandeling door het schitterende park of plan een dagje uit. Er kan gebruik gemaakt worden van wandelknoopunten, het fietsknooppuntennetwerk, verharde rolstoelpaden, ruiter- en menpaden en mountainbikeroutes.

 

tn Sluisbak 1De Sluis

 

Natuur duurzaam

Diverse architecten beten hun tanden stuk op dit weerbarstige gebied en uiteindelijk kwam er een idee om een gebouw over en in de sluis te bouwen. Het nieuwe gebouw is zo duurzaam mogelijk gebouwd. De gebruikte materialen als staal en glas zijn recyclebaar. Door het driedubbele glas en het begroeide dak is er een zeer goede isolatie. Het hele pand wordt verwarmd door de zon, de bezoekers en de keukenapparatuur. Het overschot wordt via een warmtewisselaar in de vloer afgevoerd en in de bodem opgeslagen. Dit is de aardwarmtereserve voor de winter. De stroom voor de benodigde warmtepompen wordt geproduceerd door de zonnecollectoren op het dak van het pomphuis. Het driedubbel glas voorkomt “koudeval” waardoor er geen zichtbare verwarmingselementen meer zichtbaar zijn in de horecaruimtes.

Informatie Nationaal Park MaasduinenInteraciieve presentatie Nationaal Park De Maasduinen

Expositie

Bij de inrichting is gekozen voor een opzet die aansluit bij het gebouw. Verrassende educatieve vondsten en strakke, kleurrijke modules nodigen uit tot ontdekken. Overal in het gebouw komt men leuke weetjes tegen, tot op de toiletten toe. Wist u dat haringen met elkaar communiceren door winden te laten? Of hoe groot een vliegende kraanvogel is? Ook dat kunt u hier ontdekken. Er is een indrukwekkende verzameling vliegende opgezette vogels aan de plafonds opgehangen. In het centrum kunt u al uw zintuigen gebruiken.
Terras boven Reindersmeer
 
  
 
Terras koffie gebak vlaai Reindersmeer  

Mooiste terras

De gemeente Bergen heeft door het hele gebied het wandelknooppuntensysteem aangelegd. Het fietsknooppuntennetwerk lag er al. Ook is er door de gemeente vlak bij het bezoekerscentrum een groot speelbos voor de kinderen aangelegd. Het complex is dus op alle recreatieve structuren aangesloten. Voor de sluis is zelfs een steiger aangebracht zodat gasten met hun boot vanaf de Maas naar het Nationaal Park toe kunnen varen en bij het centrum kunnen aanleggen om daar van een van de mooiste terrassen van Noord-Limburg te kunnen genieten.

 

Honden zijn bij ons welkom, uiteraard dienen deze wel aangelijnd te zijn.
 
Aangezien wij gelegen zijn in een Nationaal Park is roken bij ons niet toegestaan. Dit geldt voor de gehele omgeving, het bezoekerscentrum, de bosbrasserie en het terras.